Jakso 8 Kansakunnan Hely 10.01.2022
Hallitus vetää hätäjarrusta ja vilauttaa valmiuslain käyttöönottoa
Hallitus veti joulun aikaan (22.12.2021) niin kutsuttua ‘hätäjarrua’,
Hätäjarrumekanismin määrittelevä dokumentti sanoo: “Hätäjarru otettaisiin käyttöön tilanteessa, jossa muilla keinoilla, kuten informaatioohjauksella, rokotusohjelman toteutuksella, annetuilla suosituksilla sekä alueellisilla rajoitustoimenpiteillä ei kyetä hallitsemaan riittävästi..”
Hätäjarru tarkoittaa käytännössä koko maanlaajuisia laajoja rajoituksia ja suosituksia:
Näitä ovat mm.
Maski- kotitestaus- ja etätyösuositukset, korkeakoulujen etäopetukseen siirtyminen, matkustajamäärien rajoittaminen joukkoliikenteessä ja aikuisten ryhmäharrastusten keskeyttäminen
Korkean riskin tapahtumat kielletään kokonaan
Matalan riskin tapahtumien järjestäminen toteutetaan vain koronapassilla TAI ne voidaan alueesta riippuen kokonaan kieltää, jos aluehallintovirasto päättää niin
Ravintoloiden anniskelu ja aukiolo rajoitukset myös jatkuvat: Kaikkien ravintoloiden tulee sulkea kello 18.00 ja anniskelu tulee päättää tuntia aiemmin klo 17:00; On myös mahdollista, että toimeenpannaan ravintoloiden täyssulku ja ne suljettaisiin kokonaan
koronapassia ei voida käyttää rajoitusten vaihtoehtona korkean riskin toiminnoissa, ainakaan tammikuun 20.päivään asti
sisärajavalvonta otetaan taas käyttöön, ja se vaatii Suomeen tulevilta negatiivista koronatestiä, se ei kuitenkaan estä Suomen kansalaisia saapumasta tai lähtemästä maasta
Hybridistrategian mukaan luovuttiin alueiden luokittelusta perustasoon, kiihtymisvaiheeseen ja leviämisvaiheeseen, ja näiden sijasta puhutaan ‘Leviämisalueista’. Tällä hetkellä niin kutsutuksi ‘Leviämisalueeksi’ katsotaan koko Suomi ja näin rajoituksia voidaan soveltaa maanlaajuisesti.
Rajoitusten tarkoitus on saada lisäaikaa rokotuksille, jotta terveydenhuollon kuormitus ei kasvaisi, tosin omituista on, että pandemian aikana ei olla ollenkaan keskitytty vähentämään terveydenhuollon kuormitusta mahdollisten tartuntojen ‘varhaisella hoidolla’: rokoteteknologian kehittäjä tohtori Robert Malone on joutunut sensuroiduksi ja vainotuksi, juuri tämän toimintatavan kyseenalaistamisesta.
Valmiuslain käyttöönotto tuotiin yleisön tietoisuuteen kiihtyneen Ylen ajankohtaisohjelman (A-Studio) juontajan Tuomas Kerkkäisen toimesta.
Valmiuslain tarkoituksena on antaa viranomaisille laajat toimivaltuudet sota-aikana ja poikkeusoloissa. Pääministeristä ja muista ministereistä koostuva Valtioneuvosto saa valmiuslaissa oikeudet yhteiskunnan taloudellisen elämän täydelliseen kontrolliin.
Ensimmäisen kerran Suomen historiassa, valmiuslaki otettiin käyttöön kaksi vuotta sitten maaliskuussa 2020 koronapandemian hillitsemiseksi. Valtioneuvosto otti valmiuslain käyttöön uudelleen vuotta myöhemmin maaliskuussa 2021.
Näyttääkö tästä syntyvän toistuva kaava, eli voisiko valmiuslain käyttöönotto osua jälleen maaliskuun tienoille? Onko sen käyttöönoton kynnystä madallettu, niin, että se voidaan aina esitellä uudelleen? Aletaanko sen kautta harjoittamaan jatkossa totalitäärisempiä pakkokeinoja?
Suomen ensimmäiset aluevaalit järjestetään 23.päivä. Aluevaaleissa valitaan aluevaltuustot hyvinvointialueille. Tähän asti sote-palvelut ja pelastustoimet ovat olleet kuntien vastuulla, mutta jatkossa niistä vastaa siis tämä uusi hyvinvointialue, jonka päätökset tekee aluevaaleissa valittu aluevaltuusto. Lisätietoa aluevaaleista on tulossa myöhemmin.
1 kommentti
Awesome website man, looks very nice. Been searching for a site like this.