Tekoäly rikkoi ennätyksiä
DeepMind -yritys ilmoitti löytäneensä tehokkaamman tavan suorittaa matriisikertolaskuja kehittämänsä tekoälyn avulla. Vanha ennätys kahden 4×4 -kokoisen matriisin laskusuorituksessa on vuodelta 1969.
“Algoritmien tehokkuuden kehityksellä perustavanlaatuisissa laskutoimituksissa voi olla laajakantoiset vaikutukset, koska se voi nopettaa suurten laskusuoritusten kokonaisnopeutta.”, 5.10.2022 julkaistussa tutkimuksessa todetaan.
(Discovering faster matrix multiplication algorithms with reinforcement learning)
Koneoppimisen läpimurtojen ytimessä
Matriisikertolaskuja tarvitaan esimerkiksi puheentunnistuksessa, kuvantunnistuksessa, älypuhelimissa, kuvien käsittelyssä, datan pakkaamisessa sekä tietokonegrafiikan luomisessa. Käytännössä matriisikertolaskut koostuvat useista yksittäisistä laskutoimituksista.
DeepMindin käyttämä AlphaTensor-neuroverkko onnistui vähentämään laskutoimitusten määrän 49:stä 47:ään 4×4 -matriisissa ja 98:sta 96:een 5×5 -matriisissa.
“Muutos ei kuulosta merkittävältä, mutta suuria datamääriä käsitellessä näinkin pienestä parannuksesta on valtavasti hyötyä, sillä näytönohjaimet pystyvät murskaamaan numeroita nopeammin, mikä nopeuttaa tekoälysovellusten toimintaa.”
-Antti Kailio Tivi-lehdestä
Tällä viikolla kaksi itävaltalaista Linzin Johannes Kepler -yliopiston tutkijaa väittävät ylittäneensä uuden ennätyksen yhdellä askeleella. Tutkijat kertoivat hyödyntäneensä DeepMindin menetelmää.
DeepMindin tekoäly tehnyt ennenkin historiaa
DeepMind on brittiläinen syväoppivaa tekoälyä tutkiva yritys, joka perustettiin vuonna 2011.
Vuonna 2014 Google osti sen ja vuonna 2016 DeepMindin kehittämä tekoäly onnistui voittamaan tekoälylle liian monimutkaisena pidetyssä, 3000-vuotta vanhassa Go-pelissä ensimmäistä kertaa ammattilaispelaajan.
Seuraavana vuonna se voitti pelin maailmanmestarin.
AlphaTensor -neuroverkko pohjautuu samaan AlphaGo-tekoälyyn, joka voitti vuonna 2017 maailman parhaan pelaajan Go-lautapelissä.
Mitä mieltä aiheesta?
Totalitarismi on jo pitkällä länsimaissa. Siinä muuten on yksi syy energiapulaan ja Ukrainassa sotimisen tuhojen lisääntymiseen. Totalitaarisissa järjestelmissä ei neuvotella vaan toimitaan totaalisesti virheellisesti joidenkin vallassa olijoitten mielipiteen muakaisesti..
Tämä kommentti oli toiseen aiheeseen ja poisti tarkoittamani kmmentin, joka on tässä.
Kysymyksessä ei ole laskutoimitukset, jotka sisältävät myös yhteenlaskun. Kysymys on kertolaskujen määrästä. Kertolaskussa 64 bittinen tietokone voi tarvita kertolaskun suorittamiseen 64 yhteenlaskua. Siksi kertolaskujen määrää tulee vähentää, jotta laskumenetelmä toimisi nopeasti.
Normaallilla kaavalla 4×4 matriisin laskennassa tarvitaan 64 kertolaskua ja 48 yhteenlaskua. Laskutoimituksia kaikkiaan 112. Matemaattisesti kehitettiin algoritmi (laskemismenetelmä), jolla 4×4 matriisien tulon voi laskea tavalla, jossa selvitään 49 kertolaskulla. Nyt siis tekoäly olisi keksinyt vielä terävämmän algoritmin, jossa riittää 47 kertolaskua.
Koska nykyajan tieteet ovat suurimmaksi osaksi virheellisiä, huolimattomuutta, tavoittellisuutta ja huijausta, herää tässäkin epäily, että tulos olisi epätarkka ainakin joissakin tapauksissa, mutta yleensä antaisi tuloksen vaadittavalla tarkkuudella.
Jos tekoälykaava olisi matemaattisesti oikea kaikissa tapauksissa, sen olisi joku matemaatikko keksinyt. Todennäköisesti kysymys on riittävästä likiarvosta. Siihenhän nykytiede perustuu tai virheisiin. Biolääketieteessä tutkimuksista on osoitettu vain 15% olevan aitoa tiedettä, 85% on jotain muuta. Tämä tulee ileisesti hyvin pian julkiseksi puheenaiheeksi.