Suomen sijoitus putosi, muut Pohjoismaat vahvoilla
Suomi oli viides maailmanlaajuisessa RSF:n lehdistönvapauden vertailuindeksissä.
Norja sijoittui ensimmäiseksi, Tanska toiseksi ja Ruotsi kolmanneksi. Neljänneksi nousi Viro.
Aiempina vuosina Suomi on ollut myös ykkössijalla, viime vuonna vertailussa toisena.
Syyt pudotukseen
Järjestön arvion mukaan sijoituksen putoamiseen on vaikuttanut mm. median lisääntynyt keskittyminen, toimittajasyytteet ja muuttuneet arvostelukriteerit. RSF:n Suomen-osaston puheenjohtajan Yrsa Grüne-Luoma kommentoi:
”Meillä omistajat ovat aika paljon samoja.Taloudellinen pohja on aika heikko.
Siihen on kiinnitetty huomiota jo aiemmin – muissa Pohjoismaissa se on vakaampi muutos ei ole aivan niin dramaattinen kuin päällisin puolin näyttää.
Vertailun tekotapaa on tänä vuonna muutettu, mikä on voinut vaikuttaa Suomen arvioon. Tämä ei kuitenkaan poista sitä, että Tanska, Ruotsi ja Viro kirivät vertailussa Suomen ohi.”
Polarisaatiota ja jyrkkiä mielipiteitä
Kahdettakymmenettä kertaa julkaistava indeksi paljasti polarisaation lisääntyneen kaksinkertaiseksi maailman lehdistökentässä. RSF:n pääsihteerin Christophe Deloiren mukaan maailmanlaajuisesti lehdistönvapautta uhkaa vastakkainasettelu ja jyrkillä mielipiteillä ratsastaminen.
RSF eli suomeksi Toimittajat ilman rajoja kertoo puolustavansa tiedonvälityksen vapautta maailmanlaajuisesti.
Lehdistönvapauden TOP-10
”On syytä pitää huolta siitä, että sananvapautta vaalitaan jatkuvasti.”
Grüne-Luoma korostaa
Uusi metodologia määrittelee lehdistönvapauden “tehokkaana mahdollisuutena journalisteille yksilöinä ja ryhminä valikoida, tuottaa ja levittää uutisia ja tietoa yleisen edun nimissä, itsenäisenä poliittisesta, taloudellisesta, laillisesta tai sosiaalista väliintulosta; ja ilman uhkauksia fyysistä ja henkistä turvallisuuttaan kohtaan.”
Indeksi koostuu viidestä indikaattorista: Poliittinen konteksti, laillinen viitekehys, taloudellinen asiayhteys, sosiokulttuurinen konteksti ja turvallisuus.
VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT