Pääministeri Marin Balkanin kiertueella
Valtioneuvosto tiedotti pääministeri Sanna Marinin vierailusta Länsi-Balkanilla;
Montenegrossa, Pohjois-Makedoniassa, Albaniassa ja Kroatiassa.
EU-prosessia käydään
Länsi-Balkanin maiden kanssa on käyty vuorovaikutusta EU-jäsenyyteen liittyen.
EU on sitoutunut laajentumiseen. Suomi kannattaa Marinin mukaan EU:n laajentumista.
Montenegro (NATO-jäsen, EU:n mahdollinen laajentumismaa)
Marin tapasi maanantaina 20.6. Montenegron pääministeri Dritan Abazovićin ja parlamentin puhemies Danijela Đurovićin.
Keskustelujen aiheina tapaamisissa olivat Suomen hakemus Naton jäseneksi ja sen merkitys Naton turvallisuuden vahvistamiseksi sekä Montenegron EU:n jäsenyysneuvottelut.
Suomi tukee Montenegroa sen EU-jäsenyysneuvotteluissa.
”Keskustelimme Euroopan turvallisuudesta ja kiireellisestä tarpeesta lisätä tukea Ukrainalle. Haluan kiittää Montenegroa yhteistyöstä EU:n kanssa pakotteiden suhteen. Yhtenäisyytemme on erittäin arvokasta.”
Marin kommentoi.
Pohjois-Makedonia (NATO-jäsen, EU:n mahdollinen laajentumismaa)
Marin tapasi maanantaina myös Pohjois-Makedonian pääministeri Dimitar Kovačevskin, presidentti Stevo Pendarovskin ja parlamentin puhemies Talat Xhaferin.
Puheenaiheina vierailun aikana olivat mm. Suomen Nato-jäsenyys, Ukrainan tilanne sekä Pohjois-Makedonian EU-liittymisprosessi. Suomen ja Pohjois-Makedonian yhteistyö lisääntyy energia-asioissa.
”Meidän on lisättävä tukeamme Ukrainalle, lisättävä pakotteita Venäjää vastaan ja oltava yhtenäisiä. Tämä on ainoa tapa saada Venäjä lopettamaan sota. Venäjä on muuttanut Euroopan turvallisuusympäristöä, ja meidän on kerrottava kansalaisillemme hyvin selvästi, kuinka tärkeää on olla yhtenäinen, päättäväinen ja luja”, pääministeri Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.
MTV-uutisten mukaan Suomi on EU:n laajentumisen vahvimpia kannattajia ja tukee Pohjois-Makedonian EU-lähentymistä.
Albania (NATO-jäsen, EU:n mahdollinen laajentumismaa)
Marin vierailee tiistaina 21.6. Albaniassa, jossa hän tapaa Albanian pääministeri Edi Raman.
Kroatia (NATO-jäsen, EU-maa)
Marin vierailee tiistaina 21.6. Kroatiassa tapaamassa Kroatian pääministeri Andrej Plenkovićin ja presidentti Zoran Milanovićin.
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen vieraili kesäkuun alussa Zagrebissa, Kroatiassa keskustelemassa Venäjän käynnistämästä sodasta ja avustuksesta Ukrainalle, EU:n laajenemismahdollisuuksista Länsi-Balkanilla, Suomen NATO-prosessista, Kroatian pääsystä Schengen-alueelle ja euron käyttöönotosta.
EU:n laajenemispyrkimykset
“EU lupaa Länsi-Balkanin maille uutta tukea, muttei anna tarkkaa aikataulua laajentumisesta”
Helsingin Sanomat otsikoi 6.10.2021 uutisoidessaan Euroopan unionin jäsenmaiden johtajien kokouksesta Sloveniassa aiheesta “EU:n laajeneminen Länsi-Balkanilla.”
Huippukokouksen julkilausumassa todettiin, että EU on sitoutunut laajentumiseen.
Samalla kuitenkin korostettiin, että“EU:n on pidettävä kehityksensä hallinnassa ja varmistettava kykynsä integroida uusia jäseniä.”
Marinin mukaan Suomelle on tärkeää, että EU:n laajentumisessa pidetään kiinni ehdollisuuksien täyttymisestä, kuten ihmisoikeuksista, oikeusvaltiokehityksestä ja korruption kitkemisestä ehdokasmaissa.
“Länsi-Balkanilla on paljon yhteistä, mutta myös eroja. Yhteisiä ovat ”heikot demokraattiset instituutiot, korruptio, heikot oikeuslaitokset, median riippumattomuus ja puoluerakenne, jossa puolueiden sisäinen demokratia on varsin heikkoa ja jossa usein menestyy ja nousee esiin kansallis- tai etnismielisiä vahvoja johtajia”
-eurooppatiedotus.fi
Ulkoministeriön Eurooppatiedotuksen “Milloin Balkan saa palkkansa?” –julkaisun mukaan Länsi-Balkan on ollut pitkään haasteellinen aihe EU:ssa.
Kassaneiti on ryhtynyt täysipäiväiseksi (, vaan ei täysipäiseksi) globalismin kaupparatsuksi.
Lainaus:
“Länsi-Balkanilla on paljon yhteistä, mutta myös eroja. Yhteisiä ovat heikot demokraattiset instituutiot, korruptio, heikot oikeuslaitokset, median riippumattomuus ja puoluerakenne, jossa puolueiden sisäinen demokratia on varsin heikkoa…”
Kuulostaa tutulta…