Keskolle jälleen ennätystulos
Kauppakonserni Kesko on tehnyt jälleen ennätystuloksen.
Toisen vuosineljänneksen liikevaihto kasvoi neljä prosenttia.
Keskon pääjohtaja Helander kommentoi asiaa tiedotteessa.
“Vuoden 2021 tulos oli Keskon historian paras ja myös vuoden 2021 viimeisen vuosineljänneksen tulos oli ennätys. Vuosituloksemme on parantunut seitsemän vuotta peräkkäin ja myös kvartaalitulos on parantunut 11 kertaa peräjälkeen vertailukaudesta.”
-Mikko Helander
Päivittäistavarakaupan kannattavuus “kansainvälisesti huipputasoa”
Koko vuoden liikevoitto oli 775 miljoonaa euroa.
Toissa vuonna 568 miljoonaa euroa.
Ministeri: “Tuottajat eivät selviä, jos tuottajahintoihin ei tule korostusta.”
Samaan aikaan maatalous on kärsinyt rehun, lannoitteiden ja energian hintojen jyrkästä noususta.
Esimerkiksi typpilannoitteen hinta noin kaksinkertaistui 2021 heinäkuun alusta joulukuuhun ja fosforilannoitteiden hinnat nousivat noin 40 prosenttia.
Mitä siis tulisi tehdä, jotta yrittäjät voisivat siirtää kasvavat kulut hintoihinsa?
Onko kuluttajalla valtaa?
Moni osoittelee maatalouden kustannuskriisissä sormella teollisuutta ja ennen kaikkea kaupan suuria ketjuja.
Kesko sanoo tehneensä parhaansa myös tuottajien tilanteen helpottamiseksi, ennen kaikkea kannustamalla suomalaisia ostamaan kotimaista ruokaa.
Keskon pääjohtaja Mikko Helander totesi tulosjulkistuksen yhteydessä, että Keskolla ei ole kovin paljon vaikutusvaltaa siihen, kuinka paljon tuottajat tienaavat.
Väitteensä hän perustelee sillä, että elintarviketeollisuus sopii hinnoista tuottajien kanssa, Kesko sopii hinnoista elintarviketeollisuuden kanssa.
Maatalousministeri eri mieltä
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ei allekirjoita kauppajätin tulkintaa.
“No tämä oli kyllä hämmentävä kommentti. Nimenomaan kauppa vahvimpana ja isoimpana toimijana elintarvikeketjussa on ylivoimaisesti suurimpana vastuullisena tässä asiassa.
Se, että Kesko tekee huipputuloksen samaan aikaan, kun maatalousyrittäjät kärvistelevät kustannuskriisissä kertoo elintarvikeketjun äärimmäisen suuresta epätasapainosta.
Kauppa tekee vuosi toisensa jälkeen yhä parempia tuloksia ja maatalous vuosi toisensa jälkeen yhä huonompaa tulosta. Markkinoilla pitää pystyä tasapainottamaan tätä tilannetta.” Jari Leppä kommentoi Ylen haastattelussa.
Mitä mieltä on elintarviketeollisuus?
Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä kommentoi maaliskuussa elintarviketeollisuudenkin kärsivän kannattavuushaasteista nousevien kustannusten takia.
“Yritysten on kustannusten noususta huolimatta investoitava korvaaviin energialähteisiin huoltovarmuuden turvaamiseksi.” -Mikko Käkelä, TJ, Elintarviketeollisuusliitto
Liitto toivoo myös poliittisia keinoja elintarvikeketjun toimijoiden tukemiseksi.
Kuka on vastuussa?
“Markkinoita syytetään, elintarviketeollisuutta syytetään, kauppakonserneita syytetään. Kuka on vastuussa ja kuka auttaisi kotimaista tuottajaa? Suomen ruokatuotanto on tärkeä osa huoltovarmuutta ja yleistä hyvinvointivaltion ylläpitokykyä. Meidän täytyy pystyä turvaamaan ruoantuotantomme nyt ja jatkossa.”
-Kansakunnan TILA
Kotimaiset vihannekset ja marjat kannatta ostaa suoraan viljelijältä ilman välikäsiä jos mahdollista. Moni torimyyjäkin on välittäjä, mutta kyllä se alkutuottajakin löytyy kun vähän kyselee.
Näin on toimittu osaltaan jo vuosia ihan porukalla ja tyytyväisiä oltu.
Päättele itse lehtien otsikoista, miksi ruoka on Suomessa Euroopan huippuhinnoissa!
Suomen elintarviketeollisuuden kannattavuus on heikentymässä rajusti
Maatalouden kannattavuus on nyt EU-historian alimmalla tasolla, puskurit syöty ja kesän 2021 satokin oli heikko.
Kauppakonserni Kesko teki taas ennätystuloksen
Mutta eihän sen noin tarvitse olla. Maatalous ja elintarviketeollisuus toimivat hyvin tehottomasti ja Kesko toimii hyvin tehokkaasti. Jaa, mutta kenen näkökulmasta?
Enpä käy keskon ja s ryhmän liikkeissä, eikä koskaan ole ollut plussa tai muitakaan bonuskortteja lompakossa.