Tekoälyllä valtava potentiaali raportin mukaan
EU-parlamentti on hyväksynyt 3.5. tekoälyä koskevan loppuraportin äänin 495-34 (102 tyhjää).
Tekoälyvaliokunnan raportissa korostettiin tekoälyn suurta potentiaalia ja käyttömahdollisuuksia.
“Se voisi myös osallistua pandemioiden ja nälänhädän vastaiseen taisteluun, parantaa ihmisten elämänlaatua henkilökohtaisilla hoitokeinoilla sekä luoda kestävää kasvua ja työpaikkoja.”
Raportissa pohditaan myös mahdollisia riskejä, sekä sääntelyn tarvetta.
Parlamentti ehdottaa nk. tekoälyn tiekarttaa vuoteen 2030 asti.
Meppien mukaan EU:n ei tarvitse säädellä tekoälyteknologiaa kaikissa tilanteissa, vaan säätelyn tason tulee riippua kunkin käyttökohteen riskitasosta. EU haluaa edistää maailmanlaajuista sopimusta tekoälyn vastuullisesta käytöstä, ja mepit toivovat, että samat arvot jakavat demokratiat voivat yhdessä ohjata keskustelua teknologiasta.
Tietyt tekoälyjärjestelmät mahdollistavat automaattisen tietojenkäsittelyn ennennäkemättömässä laajuudessa, mikä voi johtaa joukkovalvontaan ja muihin ihmisoikeusrikkomuksiin. Erityisesti autoritaariset valtiot voivat käyttää tekoälyä kansalaisten hallintaan, joukkovalvontaan, pisteyttämiseen ja liikkumisen rajoittamiseen. Teknologiajätit taas saavat tekoälyn avulla käsiinsä yhä lisää henkilötietoja, mitä mepit pitävät riskialttiina demokraattisten järjestelmien kannalta.
Tämän perusteella EU-parlamentti haluaa, että EU panostaa kansainväliseen yhteistyöhön samanmielisten kumppaneiden kanssa perusoikeuksien turvaamiseksi ja uusien teknologioiden riskien minimoimiseksi.
“Tiekartta antaa EU:lle hyvän aseman, kun se pyrkii johtavaan rooliin kehityksessä.”
-Axel Voss
Raportin esittelijä, saksalainen Axel Voss kommentoi, että tekoäly tulisi tehostamaan digitalisaatiota ja viemään globaalin digitaalisen kilpailun uudelle tasolle.
“Tuleva kilpailukykymme digisektorilla riippuu säännöistä, jotka luodaan tänään. Näiden sääntöjen on vastattava arvojamme: demokratiaa, oikeusvaltiota, perusoikeuksia ja sääntöpohjaista maailmanjärjestystä. Tässä kaikessa onnistuminen on ensiarvoisen tärkeää, kun kilpailu demokratian ja autoritaaristen järjestelmien välillä kiihtyy.”
-Tekoälyvaliokunnan puheenjohtaja Dragoş Tudorache
Euroopan komission kyselytutkimuksen mukaan 61 % eurooppalaisista suhtautuu myönteisesti tekoälyyn ja robotteihin, mutta 88 % on sitä mieltä, että uusia teknologioita tulee valvoa tarkasti. (Eurobarometri 2017, EU28)
Suomalaiset yritykset 3. suurin tekoälyn hyödyntäjä
Käytössä olevia tekoälyn sovelluksia ovat esimerkiksi luonnollisen kielen tuottamiseen ja tunnistamiseen erikoistuneet järjestelmät, asiantuntijajärjestelmät, robottitekniikka ja viihdesovellukset.
VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT