Kiinan kansainväliset poliisiasemat yli 30:ssa maassa
Ihmisoikeuksiin keskittyneen Safeguard Defenders -järjestön syyskuisen raportin mukaan Kiina on avannut kymmeniä poliisiasemia ympäri maailmaa.
Epävirallisia poliisiasemia on avattu mm. Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja Kanadaan sekä Afrikan, Etelä-Amerikan ja Aasian maihin. Suurin osa asemista sijaitsee Euroopassa ja yhteensä niitä on 54 asemaa 30:ssa eri maassa.
Kiinan mukaan tavoitteena kitkeä laitonta toimintaa
Poliisiasemien tarkoituksena on Kiinan mukaan byrokraattisten perustoimintojen, kuten ulkomailla oleskelevien kiinalaisten ajokorttien uusimisen ja ilmoitusten tekemisen lisäksi torjua määrätietoisesti kaikkea laitonta ja rikollista toimintaa, joka liittyy ulkomailla oleviin kiinalaisiin.
Viranomaiset toivat myös ilmi kykyään suorittaa järjestelmällisiä tarkastuksia ja varmistaa epäiltyjen sujuvan antautumisen ja palautuksen Kiinaan.
Vuoden aikana 230 000 Kiinan kansalaista on “suostuteltu palaamaan” Kiinaan kohtaamaan rikossyytteitä.
Raportin mukaan Kiina on pyrkinyt taistelemaan kasvavia petosongelmia ja televiestintäpetoshaasteita vastaan.
Onko Kiinan toiminta laitonta?
Kiinan kansainvälisiä poliisiasemia on kritisoitu laittomiksi.
“Näillä operaatioilla kierretään valtioidenvälistä virallista poliisi- ja oikeustoimintaa koskevaa yhteistyötä ja loukataan kansainvälistä oikeusvaltioperiaatetta. Ne voivat myös rikkoa alueellista koskemattomuutta maissa, jotka ovat mukana perustamassa rinnakkaisia poliisimekanismeja laittomilla menetelmillä.”
mainitaan Safeguard Defendersin raportissa.
Investigative Journalism Reportika –julkaisun mukaan:
“Nämä kiinalaiset poliisiasemat aiheuttavat kansainvälisiä turvallisuushuolia koko maailmalle ja luovat uhkan asianomaisten kansakuntien suvereniteetille.”
-IJ-Reportika
“Kiinassa huonoin mahdollinen vapauden ja oikeuksien taso.”
Kiinaa on kritisoitu myös mm. sananvapauden rajoituksista, eriävien mielipiteiden vaientamisesta, vapaan lehdistön tukahduttamisesta ja mielenosoittajien rankaisemisesta.
“Peking sääti kansallista turvallisuutta koskevan lain Hongkongissa, jonka tarkoitus oli oletettavasti hallita kiinalaista rikollisuutta manner-Kiinan ulkopuolella, mutta laki on enimmäkseen vaikuttanut sananvapauteen ja kokoontumisvapauteen sekä oikeusvaltioperiaatteen toteutumiseen. ”
-nimim. 明悟之士 Yahoo-palvelussa
Amerikkalainen Freedom House -laitos luokittelee Kiinan “ei vapaaksi” (huonoin arvosana) ja sen lehdistön juridisen vapauden olemattomaksi (30/30). Poliittinen vapaus oli huonoin mahdollinen ja kansalaisoikeuksien taso toiseksi huonoin.
Mitä mieltä aiheesta?
Järjestelmän toiminnan hyödyllisyys riippuu johtajistosta. Jos järjestelmä toimii terveen järjen mukaan se on tarpeellinen.
Jos vapaudessa ja sananvapaudessa sallitaan luonnonlakien ja luonnontietojen vastainen toiminta, se johtaa haitallisuuteen kansalaisten keskuudessa. Lopulta päädytään tilanteeseen, jota yritetään ratkaista sotimalla. Sodassakin järjen käyttö olisi tarpeen, mutta yleensä vähäinenkin järki katoaa ja tuhotaan kallista ja erittäin tarpeellisia perusrakenteita.
Myös Eu: on Kiinan tiellä esim. jos, jossain maassa äänestetään väärin seuraa sanktiota.
Kesällä Euroopan unionin tuomioistuin hyväksyy totalitaarisen mediasensuurin sillä verukkeella, estääksen Venäjän Media Euroopassa eli se tarkoittaa sitä, että EU-maiden kansalaiset ei pysty itse arvioimaan, mikä mediavirrassa on totta ja valhetta. Bryssel haluaa poliittisten tai sotilaallisten vastustajien ”propaganda- ja disinformaatiokampanjoina”, on voitava sensuroida, myös rikolliseksi kuvataan eston kiertämistä tavalla, jolla jotkut tekevät nykyään esimerkiksi VPN avulla.
Wiki: Kiinan alueellinen hallinto