Uusi energian varastointijärjestelmä käyttöön
Maailman ensimmäinen kaupalliseen käyttöön tarkoitettu hiekka-pohjainen lämpöenergian varastointijärjestelmä on otettu käyttöön Suomessa, Kankaanpäässä.
Järjestelmän kehittäjän, Polar Night Energy -yhtiön mukaan lämpövarastojärjestelmän tarkoitus on varastoida sähköenergiaa lämpönä hiekkaan. 4m x 7m kokoisen varaston lämmitysteho on 100kW ja varastoimiskyky 8 MWh ja se tulee tarjoamaan lämpöä Kankaanpään kaukolämpöverkkoon.
“Polar Night Energyn tavoite on tarjota ihmisille lämpöä tehokkaasti ja pienimmällä mahdollisella hiilijalanjäljellä. Lämpövarastot ovat iso askel kohti hiilineutraalia kaukolämmitystä. Kehittämiämme hiekkaan perustuvia lämpövarastoja voidaan käyttää missä tahansa sähköverkkojen alueella. Hiekka on materiaalina kestävää ja edullista, ja siihen saadaan varastoitua paljon lämpöä pieneen tilavuuteen noin 500–600 asteen lämpötilassa”,
kommentoi Polar Night Energyn tekninen johtaja Markku Ylönen.
Iso sähkökiuas🤔
Joo mut varaava sellainen. Onkohan nää niitä kaarnalaivan tasoisia suvakkibisneksiä.
Sellainenhan se on. Ensiksi se pitää lämmittää jollain, ja prosessissa on oma hytysihteensa. Sitten siinä on odotusaikana eristeesta johtuvaa hukka lämpöä. Ja sitten kun siitä otetaan lämpöä verkkoon niin siinäkin on oma hytysuhteeensa.
Näkisin että tämä on vain kuorman tasaukseen vuorokauden syksillä sopivat rakenne. Sinä aikana sen hyötysuhde jää parhaaksi, mikä ei ole kovin merkittävä jollein energia ole täysin ilmailta. Mutta jos se esim. om sama lämpölaitos joka tuottaa lämpöä kaukolämpöverkkoon niin pitää olla todella heikkolahjainen joka tällaisia suunnittelee sen sijaan että yksinkertaisesti kasvattaisi kaukolämpöverkoston putkiston tilavuutta. Hyötysuhde ja vikaantumismahdollisuus aiheuttavat prosessiin jälleen yhden ongelman lisää. Jo ihan lämpölaajenemista.
Onneksi olkoon, olette keksineet varaavan takan, uudestaan.
Suomalaisten tulisi tarkastella maalämpöä ihan uudelta kannalta. Maasta ei otettaisikaan lämpöä vaan sinne vietäisiin lämpöä.
Suomessa pitkälle syksyyn leuto ilmanala on seurausta siitä että Suomen järvet varastoivat energiaa. Järvet lämpenevät auringonvalon seurauksena noin 1.8m syvyyteen asti. Maa sensijaan lämpenee vain 0.3m, vaikka maaperässä olisi massaa varata energiaa huomattavasti enemmän. Eneria ei van johdu maaperään yhtä tehokkaasti.
Auringosta antaa energiaa noin 9300kWh/neliömetri/vuosi Pirkamnaan leveysasteilla. Hirvittävä luku jos se saataisiin varastoitua edes puolet. Tuosta energiamäärästä esim. aurinkopaneelit pystyvät muuttamaan sähköksi vain 15%.
Jos kuvitellaan että asuntojen tonteille olisi aurattu muoviputkisto 1.8m syvyyteen ja putkisto olisi liitetty katolla olevaan muosiputkistoon (voi olla muutakin materiaalia) niin pienellä kiertovesipumpulla saataisiin siirrrettyä auringon energia katolta maaperään. Talot eivät kuumenisi kesäkuumalla jolloin ei tarvittaisi jäähdytystä. Ja lämpöä saataisiin maaperään jo maaliskuusta alkaen jolloin auringosta tuleva valo olisi lämpöisempi kuin maaperän lämpötila on.
Tällä olisi myös kerrannaisvaikutuksia. Jos maaliskuussa lumi olisi jo sulanut maan pinnalta niin auringon lämmittäessä maata myös pinnalta lämpötila muistuttaisi syyskuun lämpötiloja. Eikä tavellakaan olisi talon ympärillä kylmiä pakkasia kun maaperä luovuttaisi varastotunutta energiaansa. Tulee myös huomata että lumien sulaessa maaperään talven aikana, pohjavetemme lisääntyisivät. Jolloin pintavesilaitosten kapasiteettia tarvittaisiin vähemmän.
Yksi kerrannaisvaikutus olisi tietysti se että kesä-kuumalla aurinkopaneelien alla oleva putkisto jäähdyttäisi paneeleja pidentäen niiden käytöikää, samalla kun se parantaisi niiden hyötysuhdetta. Puolijohteiden hyötysuhde kun heikkenee lämpötilan noustessa.
Edullisinta ko. investointi olisi itse rakentamisen aikaan. Mutta ei se maahan auraamalla sijoitettu putkistokaan aivan tolkuttomia maksa. Paljon vähemmän kuin samankokoinen aurinkopaneeli kennosto. Tosin. auraamalla päästään noin 1.2m syvyyteen mutta kyllä silloinkin maaperässä on kylliksi varaavaa massaa.
Mitä tekisivät valtiovalta ja energiyhtiöt jos kansalaiset ryhtyisivät hyödyntämään “ilmaista” tarjolla olevaa energiaa.
Tämäkin menetelmä pitäisi kokeilla pienessä mittakaavassa. On suuri epäilys, ettei se toimisi, vaikka hirmukalliiksi tuleva järjestelmä rakennettaisiin. Tuottaisiko se rakentamiseen kuluneet rahat energiasäästöinä normaalissa maailmassa, jos fossiilisten energiaa saa käyttää?
Parhaimmillaan Suomessa auringosta tulee energiaa 900 W/m2, josta pienen osan voi siirtää 50 C asteen lämpötilaan 15 C ympäristölämpötilassa.