Sananvapaus on ihmisoikeus internetissäkin
Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeusneuvosto määritteli päätöslauselmassaan vuonna 2012 sananvapauden suojan koskevan myös viestintää verkossa.
YK:n 2016 tekemän päätöksen mukaan myös pääsy internetiin on ihmisoikeus.
YK:n yleismaailmallinen julistus
YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus käsittelee sananvapautta:
19. artikla.
Jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen;
tähän sisältyy oikeus häiritsemättä pitää mielipiteensä sekä oikeus rajoista riippumatta hankkia, vastaanottaa ja levittää tietoja kaikkien tiedotusvälineiden kautta.
Hyväksytty YK:n yleiskokouksessa 10.12.1948
Mielipiteitä sananvapaudesta
Oikeusministeriön blogissa vuonna 2017 puhuttiin sananvapauden lisäksi vastuusta.
“Kaikkialla maailmalla sananvapaus ei ole tällä hetkellä nosteessa, mutta Suomessa sananvapaudella tulee jatkossakin olemaan vankka asema, koska kuitenkin länsimaisen demokratian perusarvoihin kuuluu sananvapaus. Tulevaisuudessakin ihminen saa arvostella epäkohtia ympäristöstään, mutta sanomisistaan tulee olla valmis vastaamaan, jos siihen katsotaan olevan tarvetta. Sananvapauden puitteissa toimimisessa ei ole mitään hätää, kunhan reilut pelisäännöt muistaa. Terveellä järjellä ja käytöstavoilla pääsee pitkälle sananvapaudessa.” –oikeusministeriö.fi
Vapaasta ja värikkäästä keskustelusta tunnetun keskustelupalsta Ylilaudan eräs käyttäjä kommentoi:
“Omasta puolestani kyllä puolustan aina sananvapautta, vaikka sen saisi samalla pari ryssätrolliakin. Yksi niistä harvoista oikeuksista joilla koen, että on oikeasti väliä ja merkitystä, mikäli haluamme ylipäänsä säilyttää demokratian.
Sananvapaus lähtee ensimmäisenä kun aletaan livetä pois demokratiasta.”
-Käyttäjä 181329054
Sananvapaus Suomen perustuslaissa
Suomen perustuslain toisen luvun pykälä 12 määrittelee sananvapautta Suomessa:
12 §
Sananvapaus ja julkisuusJokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla.
Lisää aiheesta:
EU:n uusi digilaki rajoittaisi haitalliseksi katsottua sisältöä ja voisi sakottaa some-alustoja
VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT