Sähkökauppa Venäjältä keskeytyy
Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid tiedotti perjantaina 13.5., että venäläisen Inter RAO:n tytäryhtiö RAO Nordic Oy keskeyttää sähköntuonnin Suomeen 14.5. kello 01:00.
Syyksi on ilmoitettu ongelmat maksujen vastaanottamisessa.
“Valitettavasti joudumme toteamaan, että niistä määristä, jotka on myyty Nord Pool -pörssissä 6.5. jälkeen ei ole tilitetty varoja pankkitilillemme. Tilanne on poikkeuksellinen ja tapahtuu ensimmäistä kertaa 20-vuotisen historiamme aikana. Puutteellisen käteisvaratilanteen takia olemme pakotetut keskeyttämään sähköntuonnin 14.5. alkaen. Toivottavasti tilanne paranee pian ja kauppa voisi jatkua. ”
RAO Nordic Oy kertoo tiedotteessaan.
“Ei uhkaa sähkön riittävyydestä Suomessa”
Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan Suomen sähkön riittävyys ei ole uhattuna.
Sähköä on tuotu Venäjältä viime aikoina n. 10% Suomen kokonaiskulutuksesta.
”Puuttuva tuonti pystytään korvaamaan sähkömarkkinoilla tuomalla enemmän sähköä Ruotsista ja osin myös kotimaisella tuotannolla”, toteaa Fingridin käyttötoiminnasta vastaava johtaja Reima Päivinen.
Suomi omavarainen sähkön suhteen vuonna 2023?
Päivisen mukaan Suomen omavaraisuus sähkön tuotannossa kasvaa jatkuvasti.
“Etenkin kun kotimainen tuulivoiman tuotanto kasvaa vuosi vuodelta. Tänä vuonna yksistään on odotettavissa 2000 megawattia uutta tuulivoimaa kattamaan kysyntää. Suomi on omavarainen sähköenergian suhteen arviolta jo vuonna 2023.” Päivinen kommentoi.
Sähkön hintakehitys
Sähkön ja energian hinta on ollut yksi esillä ollut kysymys viimeaikoina.
Vuoden 2021 lopulla nähtiin poikkeuksellisen korkea sähkön hinta.
“Keskeisin tekijä on se, että Keski-Euroopassa käytetään paljon maakaasua sähköntuotantoon. Taloja lämmitetään sähköllä. Maakaasun hinta on noussut todella kovasti vuonna 2021, ja se nostaa sähkön hintaa. Meillä on yhteiset markkinat Keski-Euroopan kanssa, joten ikään kuin heijastuu sitä kautta meidänkin hintoihin.”
energiamarkkinoiden professori Samuli Honkapuro Lappeenrannan-Lahden teknilliseltä yliopistolta kertoo.
Toinen tekijä, joka erityisesti Pohjoismaissa vaikuttaa, on vesivoiman saatavuus. Vesivoimalla tuotetaan Pohjoismaissa paljon sähköä, ja kun sen saatavuus on vähäistä, niin sitten pitää käyttää kalliimpia tuottomuotoja, Honkapuro kertoo.
Suomen nykyinen hallitus on luonnostellut energiastrategioita, joiden tavoitteena on hiilineutraali Suomi vuoteen 2035 mennessä. Tavoite on lisätä mm. tuuli-, aurinko-, vesi- ja ydinvoiman käyttöä ja vähentää kivihiilen, maakaasun ja öljyn käyttöä.
Kuinka tietämätön professori voi olla. Venäjä ilmoitti jo kk sitten että jos energiasta mitä he myyvät ei maksuja ruplissa tule niin loppuu energian siirto.
Professori Honkapuron kommentti liittyi siis vuoden 2021 lopun energian hinnan nousuun.
Maakaasun tuonnin katkeamisen Venäjältä on puhuttu tapahtuvan loppukuusta, mikäli ehdoista ei päästä sopuun.